Kipwerpen deel 1

kipwerpen2hoofd
Voor de gemiddelde snoek visser is een vliegehengel maar een raar ding, Een soort spaghetti sliert waar een nog langere sliert overschatte italiaanse pasta doorheen geregen is, die sliert is opgespoeld op iets waar een klosje net zo goed had kunnen voldoen.

Tekst en foto’s: Roy Simons

Misschien klinkt het overdreven, maar er zijn echt mensen die zo denken, ik weet dat heel zeker, want dat deed ik tenslotte zelf ook. Wat ik toen niet kon weten is dat die spaghetti sliert met kurk ervoor ging zorgen dat ik heel anders tegen vliegvissen en vooral de mensen die het beoefenen ging aan kijken.

kw2 foto 2

Ondertussen is me heel duidelijk dat ik een beetje een bekrompen jerkbait visser was geworden, die alle andere diciplines als overbodig had bestempeld. Dat wapperen met hele konijnen was absurd, terwijl ik eigenlijk gewoon jaloers was omdat die vissers het magische vliegvissen beheersten. Wist ik veel dat het lang niet zo moeilijk was als het lijkt.

Want dat is het ook niet. Het is een kwestie van de stap durven zetten, en tijd investeren. Als je maar wilt kan je het. Het helpt wel als je vismaten hebt die de techniek beheersen en je ermee kunnen helpen. Heb je die niet dan is het zeer zeker aan te raden werp lessen te nemen. Want er zijn meer dan genoeg verenigingen die dat aanbieden en het maakt het allemaal stukken makkelijker.

Hengels:
Zoals ik in de intro al beschreef maak ik gebruik van een vrij langzame hengel en wil ik eigenlijk overstappen naar een snellere. Begrijp me niet verkeerd, m’n streamer hengel voldoet aan praktisch al mijn toch zeer bescheiden eisen, maar hoe sneller de hengel is hoe minder “valse worpen” ik nodig heb om m’n streamer daar te krijgen waar ik hem graag wil hebben. In het zicht van de vis dus.

Maar dit is echt een kwestie van smaak en als je met vliegvissen wilt beginnen raad ik serieus aan om naar een gespecialiseerde winkelier of hengelbouwer te gaan en samen met hem te zoeken wat je ongeveer wilt en wat binnen je budget past, wees niet bang om te vragen of je even een hengel kan testen, bijna altijd is daar de mogelijkheid voor en zijn die mannen altijd bereid je van de nodige tips en trucs te voorzien.

Er zijn maar weinig echte snoek hengels op de markt, iets wat me verbaasd om eerlijk te zijn. Maar ik heb geen enkele invloed op fabrikanten en kan daar dus ook weinig aan doen. Kies je hengel niet te licht en te slap. Inderdaad je hebt meer de illusie van sport aan een hengel met minder kracht en ruggengraat, maar het enige wat je doet is een snoek letterlijk dood drillen. Helemaal als de temperatuur wat hoger is, dril dus altijd hard en snel, en een wat sterkere hengel helpt je hierbij.

Vismaat Thieu ''oma verleider'' Cuppens met een mooie 80+ die zn streamer wel zag zitten.
Vismaat Thieu ”oma verleider” Cuppens met een mooie 80+ die zijn streamer wel zag zitten.

Lijnen:
Lijnen zijn er in zoveel soorten en merken dat je hoofd ervan gaat duizelen, de mijne in ieder geval wel. Gelukkig is snoekvissen niet de meest subtiele manier van vliegvissen en is het vooral belangrijk dat de lijn genoeg gewicht heeft om de toch wel vrij forse streamers mee te zeulen. Een gewone wf lijn in een klasse zwaarder als je hengel voldoet meestal erg goed. Of je nou een drijvende of een langzaam zinkende (intermediate) lijn kiest is voor het kleine water waar ik bijvoorbeeld op vis niet eens echt belangrijk. Het enige waar je wel goed op moet letten is het type lijn; is het een koud water lijn, warm water etc….Weet je,..om een hoop gedoe te voorkomen kan je misschien het beste een speciale lijn pakken voor snoek. Ik noem een big daddy pike line van Vision…heerlijk lijntje.

Reels
Is een reel niet gewoon een lijn-opslag is wat er vaak gedacht wordt, nou ja en nee. Je hoeft echt niet de duurste reel te kopen die je kan vinden (als je het financieel kunt…dan doen want ze zijn toch zo mooi). Het belangrijkste is dat ie makkelijk lijn afgeeft zonder al te veel kronkels in je lijn te creëren en vooral dat de slip goed werkt!

De kronkels kan je minimaliseren door ten eerste je lijn goed te houden door regelmatig in te vetten etc. Maar ook door een large arbour reel te nemen, large arbour is eigenlijk niet meer als meer ruimte (bredere spoelkern) om je lijn op te spoelen en dus hierdoor minder kronkels te krijgen, klein detail maar erg handig. Dan de slip, laten we hier eerlijk zijn, je gaat hem waarschijnlijk in je hele snoekende vliegvis leven amper nodig hebben, maar als je het geluk hebt om die oma te haken ga je gegarandeerd je reel en slip bedanken na de dril. Je hebt open water afstotende slip mechanismen en volledig waterdichte. Zolang je niet van plan bent om op zee naar snoek te zoeken (“Of zeebaars Roy, niet aan gedacht zeker…”) is het niet echt hard nodig om extra geld te investeren in een reel met volledig gesealde slip, maar nogmaals als je het geld toch hebt liggen…vooral doen!

Ik hoop dat ik er niet weer maanden over doe om het tweede en laatste deel te schrijven… Maar soms heeft een mens het nu eenmaal druk. Maar ruim voor de herfst aangebroken is zal ik het laatste deel af hebben. Daarin we gaan kijken wat ik allemaal niet snap aan leaders, strippen (van de lijn…viespeuken) en streamers..

Bekijk hier het artikel Kipwerpen Intro!

Roy Simons