Haken aanpassen door Frans Oomen

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik verbruik nog al wat haken op een jaar. Als je veel kunstaas hebt en er ook werkelijk mee vist, heb je nog al wat haken nodig. Zo af en toe moet de kniptang er aan te pas komen dus verslijt je nog al wat op en jaar.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Resultaat van een paar topdagen.
Resultaat van een paar topdagen.

Toen ik me voor het eerst echt volledig op snoek begon toe te leggen was er slechts een merk dreggen dat ik gebruikte. Alle dreggen op mijn kunstaas werden vervangen door die dreggen. Prima spul en lekker scherp als ze net uit het doosje kwamen. Toch vond ik dat ze niet altijd even goed haakte. In een paar benarde situaties bogen ze zelfs uit. Vissen met zwaar kunstaas en dito hengels vraagt om aangepaste haken. Dreggen genoeg te koop maar welke zijn nu echt geschikt? De zoektocht naar de ultieme dreggen begon.

Verschillende merken werden geprobeerd en nu, vele doosjes (en euro’s) verder ben ik er achter gekomen dat de perfecte dreg voor elke situatie voor mij niet bestaat.

Als ik dreggen koop kijk ik vooral naar de ruimte tussen de steel en de punt. Die mag van mij lekker groot zijn. Goede ervaringen heb ik met de dreggen van Owner (verschillende types), Mustad (type 35656BR) en de VMC (type 9650BN). De ruime bocht van deze dreggen maakt dat ze goed gevuld raken met vlees op het moment dat ze indraaien en prikken.

Daarbij zijn ze ook nog eens lekker sterk en niet lomp dik. Scherp zijn ze niet echt maar dat zie ik niet als een probleem. Ik krijg ze met een goede vijl vlijmscherp. Dat ze daarna kunnen roesten na een dag vissen is evenmin een probleem. Vroeger heb ik eens gelezen dat een haakpunt die verroest is (niet te veel natuurlijk) echt vlijm scherp te vijlen is. Volgens mij schreef Bertus Rozemeijer dat in de tijd. Onzin, dacht ik bij me zelf maar inmiddels weet ik wel beter. Hoe het precies zit weet ik niet maar het is net alsof je vijl beter pakt op het licht geoxideerde staal. Die VMC’s en Mustads zijn trouwens ook nog eens zeer betaalbaar.

T-bonen

Zagers met T bone.
Zagers met T bone.

Die ruime bocht is op zich prima voor een goede inhaking maar het kan in sommige gevallen nog beter. Die hakenpunten die 120 graden ten opzichte van elkaar gezet zijn kun je nog iets verder aanpassen zodat, zeker bij dik kunstaas de punten nog meer vlees pakken. De Amerikanen noemen dat het T bonen van een haak. Van onderaf gezien staan de bochten van de haak in een T vorm, of zoals je wilt, het bot van een T bone steak.

Sommige fabrikanten hebben hun dreggen al ge T-boned.
Sommige fabrikanten hebben hun dreggen al ge T-boned.

Er zijn voorgevormde dreggen in de handel te krijgen maar die zijn niet makkelijk te vinden en niet altijd in de maten die voor snoekvissers interessant zijn. Zelf buigen dus. Hoe gaan we te werk?

1. Kies een passende dreg voor je kunstaas. Het type of merk dat jij prettig vind. Let er goed op dat het een dreg is die je kan buigen. Sommige dreggen zijn zodanig hard dat ze breken.

Kies je favoriete dreg
1. Kies je favoriete dreg
Een dreg met een ruime bocht.
Een dreg met een ruime bocht.

2.Kijk naar de positie van het oog ten opzichte van het ophangpunt van je kunstaas. Het oogje op je kunstaas en het plaatsen van een splitring bepaald hoe je dreg er onder komt te hangen en dus ook hoe wij moeten buigen.

3.Pak de dreg op het oog beet met een stevige tang of zet hem in een bankschroef.

Klem hem stevig vast en buig in de gewenste  richting.
Klem hem stevig vast en buig in de gewenste richting.

4.Buig nu de punten in de gewenste richting met een tang waarmee je goed grip hebt op de dreg. Klem hem vast in de bocht, niet op de punt.

De andere bocht ook.
De andere bocht ook.
5.Klaar! Eventueel kan je de dreg nog even scherper vijlen
5.Klaar! Eventueel kan je de dreg nog even scherper vijlen

DSC_0151

DSC_0152

Vooral op zagers zoals een bobby bait of een Suick pas ik tegenwoordig deze ge T-bonede dregen toe. Ik heb het gevoel dat het beter inhaakt. Op pluggen zoals de inmiddels populaire Hooker shads worden standaard dreggen geleverd die ge T boned zijn. Succes!

Snoekbaars op een panlat.
Snoekbaars op een panlat.