Doodaas vissen met de Fox Trolling Stem!

Het vissen met dode aasvissen heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Weet nog best, een jaar of 6 geleden waren het er maar een paar die het fanatiek deden. Kunstaas was de shit, helemaal hot want dat gesmeer met die dooie vissen… pfffff !!!!

Tekst en foto’s: Hilco van Nuil.

Maar die tijden zijn veranderd want overal waar je kijkt zie je ze in de weer met dobbers, fireballs of statisch met een loodmontage, mooi werk en zeer succesvol! Maar dan houdt het wel een beetje op met wat je om je heen ziet…. en gemopper hoor je ook veel, tien aanbeten op de fireball en maar 3 geland is een veel gehoorde kreet.

Mooie vissen op dit systeem!
Mooie vissen op dit systeem!

Voor de bootvissers die eens wat anders willen proberen maar ook zeker een gemiste kans voor de kantvissers is een oud systeempje waar ik jaren geleden al mooie successen mee heb behaald. Toen had het de naam Bottum Bouncer maar momenteel voert Fox hem onder de naam Trolling Stem!

Het is eigenlijk een hele simpele montage: je neemt een doodaashengel, het mooiste is een 3 of 3,2 meter lengte voor de bootvisser en voor de kantvisser is 360 een mooie maat. Werpgewicht zo ongeveer 2,25 lb, iets zwaarder is uiteraard ook geen probleem. Lichter zou ikzelf niet vissen want je hebt vaak nogal wat lijn uitstaan en om dan de haak met een teveel dempende hengel te zetten…..dat is vragen om missers!

Fox Trolling stems!
Fox Trolling stems!

Een molen met een hoge inhaalsnelheid is ook erg prettig, je hebt  vaak dat na het aanslaan de vis in torpedo stand naar je toekomt zwemmen en met een te kleine molen kun je dan niet snel genoeg lijn binnen halen om contact te houden. Verder een gevlochten lijn van minimaal 40 pond nodig, dan het systeempje, wat lood, een takeltje en een mooie aasvis natuurlijk!

De montage is heel simpel: lijn door het grote oog aan de bovenkant van de trolling stem, dan de notbuffer met het kleine gaatje aan de bovenzijde lijn er door doen. Een stevige speld monteren met tonwartel, de buffer op de speld schuiven zodat de speld in de buffer zit en daarna een takel aan de speld, mooiste vind ik met een maatje 4 dreg. Op een redelijke schone bodem gebruik ik 2 dreggen op de takel, pak je veel rommel dan een takel gebruiken met een karperhaakje aan de voorkant en een dregje achter de rugvin. Lood gebruik ik het liefst een peer of staafloodje omdat je dan makkelijker over takjes en andere rotzooi heen hobbelt dan met een rond loodje!

 Simpel maar doeltreffend!
Simpel maar doeltreffend!

Let op dat je de zwemblaas van je aasvis niet doorprikt, op die manier heeft je aasvis een beetje drijfvermogen van zichzelf en wappert die mooi achter het sleepsysteem aan. Loodgewicht gebruik  ik van 20 gram tot 50 gram, heeft met de diepte en met de stroming te maken. Vis liever wat zwaarder dan te licht want je moet duidelijk de bodem kunnen voelen tijdens het slepen. Vis je te licht dan komt het systeem omhoog en gaat door het draaien van de aasvis alles in de knoop maar vis je met wat zwaarder lood dan heb je dit probleem nooit.

Dressuur doorbrekend!
Dressuur doorbrekend!

Nu is het gewoon zaak om het hele zaakje naar de bodem te sturen,  de boot op de elektro met een gangetje van 1 tot 2 km per uur in beweging brengen en het feest kan beginnen. De lijn houd je gewoon onder je vinger en de molen staat open en zodra je een tik voelt op de lijn deze meteen los laten. De lijn zal nu gewoon door de vis meegenomen kunnen worden, 8 tellen wachten…. de lijn op spanning brengen tot je de snoek als een elastiekje aan je hengel voelt trekken en dan aanslaan!!

Grote vissen hebben geen argwaan!
Grote vissen hebben geen argwaan!

Voor de kantvissers is dit ook een super systeem om een stek nauwkeurig af te vissen want je kan namelijk gewoon werpen met dit systeem. Zorg er alleen voor dat je net voor het lood het water raakt je de de lijn afremd zodat je lood strak naar beneden zakt en de lijn niet over je trolling stem gaat. Dit om te voorkomen dat de boel in de war raakt. Als je net zo werpt  als met een reel en een plug om pruiken te voorkomen dan gaat het altijd goed!!!!!

Je kan nu heel rustig het systeem naar binnen draaien waar je ten alle tijde contact met de bodem moet houden, dit voel je duidelijk op je hengel. Raak je het contact telkens kwijt dan heb je te weinig lood of je vist hem te snel. Zodra je een tik krijgt meteen de beugel open zetten en de aasvis laten meenemen. Ook een hele goede manier is om hem om de 10 meter een poosje te laten rusten op de bodem, dan de beugel van je molen open doen lijn onder je vinger houden en bij een tik de lijn los laten. Aanslaan kan net zoals normaal dus tussen de 5 en 8 tellen dan weer een stukje slepen,  spannend en o zo effectief!!!!

Wil je de aasvis nog hoger aanbieden.
Wil je de aasvis nog hoger aanbieden.

Op deze manier heb je een presentatie die eigenlijk perfect is. Of je nu met de boot of vanaf de kant vist, beter kan haast niet. Je aasvis dwarrelt zo een 15 cm boven de bodem en zeker op stekken waar veel gevist wordt is dit een aanbieding van aas die ze nog niet kennen. Je vist nooit te hoog wat op sommige dagen echt killing is en je kan het bodemprofiel super volgen. Zodra je het spelletje van snel lijn geven onder de knie hebt zal de snoek geen enkele weerstand voelen en dat betaald zich snel uit in hele mooie grote snoeken die de klappen van de zweep kennen!

Big Smile!!
Big Smile!!

Dus wil je eens wat anders dan zou ik dit zeker eens gaan proberen en voor de prijs hoef je het al zeker niet te laten want rond de 7 euro ben je er helemaal klaar voor. En je zult versteld staan hoe goed dit werkt en je leert ook nog eens snel hoe het bodemprofiel er uit ziet! Dat is dan ook weer handig voor de dagen dat je lekker lui met de dobber in de weer gaat! Succes verzekerd.

Reageren op het artikel van Hilco van Nuil? Dat kan gratis op ons Roofvisweb Forum.

Fish On!
Greets Hilco

Vragen aan Hilco van Nuil? Dat kan tijdens de Hengelsport en Visbotenbeurs in Utrecht op vrijdag 8 november. Natuurlijk op de stand van Roofvisweb.nl stand nummer 20