Ik ga op vakantie en neem mee….

Elk jaar vind er weer een ware exodus plaats van roofvissers die naar het buitenland trekken. Vroeger was Ierland bestemming nummer 1, tegenwoordig zie je steeds meer mensen naar Zweden, Noorwegen en zelfs Denemarken en Duitsland trekken. En niet alleen snoek is het target. Ook voor een leuke snoekbaars trip kan je in veel landen terecht. Zweden heeft op sommige plaatsen een geweldige snoekbaars stand en vrienden van me zijn verslingerd geraakt aan Spanje. Waar je ook naar toe gaat en wat je doel ook is, je zal er eerst moeten komen.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Mooie Zweedse snoekbaarzen.
Mooie Zweedse snoekbaarzen.

Dat is nu precies waar dit artikel over gaat. Ik sta zelf op het punt om naar Ierland te gaan met mijn maatjes Nico Molkens en Frans Provo. De eerste week vissen we op Lough Derg de Predatortour Ierland mee en de tweede week zitten we bij onze vriend Bodo Funke van Irish Angling Services. Dat ga je trouwens allemaal hier kunnen lezen. Er gaat heel veel mee op zo’n trip maar hoe bereid je dat allemaal voor?

Hoe gaan we reizen?
Laat ik op voorhand stellen dat rijden met een eigen auto, al dan niet met eigen boot erachter echt mijn voorkeur geniet. Zweden, Noorwegen en Ierland zijn met eigen auto en boot prima te berijden. Naar Ierland vliegen veel mensen. Waarom is me niet duidelijk. Het is immers net zo ver als Zweden met de ferry. Alleen rij je de andere kant op. Naar Frankrijk ipv Denemarken. Je kan alles meenemen wat je wil en dat vind ik een groot plus punt boven vliegen. Vliegen is tegenwoordig wel spot goedkoop.

De ferry heeft mijn voorkeur.
De ferry heeft mijn voorkeur.

Vliegers zijn beperkter in hun keuze van materiaal. Ook iets wat mee speelt. Wanneer je je beperkt tot snoeken is het te doen maar wil je (of moet je) ook baars en forel vangen zoals op wedstrijden den vis je beter met je eigen boot of op zijn minst met veel van je eigen spullen. Wel eens een elektromotor met accu mee genomen op het vliegtuig? Op een huur boot past het meestal wel maar je moet vaak wat aanpassen om er een lekker vissend schip van te maken.

Visspullen
Wat je bestemming ook mogen wezen, je doet eerst je huiswerk voor wat betreft de te gebruiken materialen. Eens je dit op orde hebt ga je alles verzamelen. Eventuele zaken die nog gekocht moeten worden schaf je aan en na verloop van tijd heb je een berg materialen waarvan je het meeste niet gebruikt. Herkenbaar?

Reels en molens pak ik in een klein kistje. Ik neem een paar reels mee om te jerken, trollen (lichtere lijn), en met rubber en spinners te gooien (trager). Verder een paar molens voor zowel het werpen met shads op snoek als het vissen op baars, forel of snoekbaars als die er zitten. Elke reel of molen pak ik in in een molen tasje. Mooi afsluitbaar en je kan ze tegen elkaar leggen in de kist.

Alle molens en reels in een bakje.
Alle molens en reels in een bakje.

Aan kunstaas heb ik in het buitenland nog niet veel situaties meegemaakt dat kunstaas wat het hier goed doet in het buitenland niet voldeed. Een uitzondering wil ik maken voor topwaters. Die doen het in Scandinavie echt heel veel beter dan in Nederland. Een paar meer meenemen dus als je daar heen gaat. Niet van die hele grote maar formaten tot een cm of 15.

De nodige bakken kunstaas gaan mee.
De nodige bakken kunstaas gaan mee.

Neem gewoon mee wat het hier voor jou goed doet en je gaat in het buitenland zeker ook succes hebben. Vergeet in het voorjaar niet je polder spullen. Mega groot hoeft het echt niet altijd te zijn

Wat reserve lijn, leader materialen en dreggen neem ik apart mee in een plastic bak samen met mijn gereedschappen (zie verder op).

Bootspullen
Heb je geen eigen boot of besluit je een bootje te huren, win dan zoveel mogelijk info in over de boot en de mogelijkheden. Zit er een trailer bij? Heeft ie een dieptemeter aan boord?

Electromotor zal je niet vaak aantreffen maar als je er over kan beschikken, neem hem dan zeker mee. Ik heb vanaf mijn eerste trips tot de dag van vandaag steeds met huurboten gevist met mijn eigen backtroller er op en dat is goed bevallen.

Ik heb een dieptemeter op een plankje staan en een losse transducer stang. Ook die neem ik altijd mee als ik in een huurboot vis. Gewoon om zeker te zijn dat ik de diepte in het oog kan houden. Niet alle dieptemeters vind ik even prettig in gebruik dus als ik mijn eigen toestel kan gebruiken is dat een pluspunt.

Niet slecht voor op een huurbootje.
Niet slecht voor op een huurbootje.

Vraag ook altijd na wat voor boot je krijgt als huur boot en waar je kan tanken als je zonder brandstof zit en waar de boothellingen zijn.

Prima boten op Lough Derg.
Prima boten op Lough Derg.

Hengels
Zoals ik al aangaf zijn mensen die met het vliegtuig gaan beperkter in het materiaal dat ze mee kunnen nemen. Stem je kunstaas af op je hengels. Hengels vervoeren is een verhaal apart. Veel snoekhengels zijn tegenwoordig uit een deel. Zware jerkstokken en hengels voor spinners en rubber neem je niet makkelijk mee in het vliegtuig. Daar moet een hengelkoker aan te pas komen. Je kan ze kopen maar zelf maken kan ook van een ronde PVC buis met 2 schroef doppen. Ik heb hem zelf gemaakt en deze is goed voor hengels tot iets meer dan 8 voet. Vismaat Frank heeft hem mee naar Canada gehad en dat ging prima.

Ga je met de auto dan is het makkelijk om wat meer hengels mee te nemen. Hiervoor steek ik de hengels in losse hoesjes en omwikkel ze vervolgens met huishoud folie. Zo is het een mooie bundel die lekker bij elkaar blijft. Neem wel die rol folie mee op vakantie want je moet ook weer terug naar huis.

Veilig vervoeren van je dure hengels.
Veilig vervoeren van je dure hengels.

Eten en drinken
Etenswaren stop ik in opvouwbare kratten of in kartonnen dozen. Als het op is kan ik ze ter plaatse weggooien. Kratten nemen geen plaats in op de terugweg. Wat ik over houdt neem ik mee terug of ik maak er ter plaatse iemand blij mee.

Zeker in het voorjaar in Scandinavië maak je lage dagen. Vroeg op, lang door vissen en laat van het water. Daarmee komt het voor dat ik pas tegen 22:00 aan het avond eten begin. Tja, ik kan op vakantie langer zonder eten dan zonder vissen. Uitgebreid koken is er dan vaak niet bij. Als je met een grotere groep bent moet het vaak wel wat uitgebreider maar met 2 of 4 man is het vaak een snelle hap, nog even een biertje en dan maffen.

Zo was ik een keer met vrienden in Noorwegen op het Oyern meer en hadden we alles vacuüm getrokken meegenomen. We wisten dat er een vriezer in het huis zat (vraag daar vooraf naar). Diepgevroren spullen zijn in een hele goede koelbox (de duurdere) met voldoende koelelementen prima mee te nemen. Dat scheelt in de kosten en je houdt meer tijd over om te vissen ipv boodschappen te doen. Mocht je onverhoopt toch iets moeten kopen dan vind je in de meeste plaatsjes wel een kleine Spar supermarkt of iets dergelijks. Veel hebben ze vaak niet maar genoeg om enkele dagen vooruit te kunnen.

Gekoeld meegenomen van thuis en LEKKER.
Gekoeld meegenomen van thuis en LEKKER.

Vraag vooraf altijd welke voorzieningen er zijn in je verblijf. Magnetron, koffiezet apparaat, koelkast, fornuis, oven, diepvries, BBQ ect. Het is gewoon handig om te weten of het er in zit. In een oven kan je broodjes afbakken, een magnetron kan je gebruiken voor soep of kant en klaar maaltijden. Moet je iets meenemen om koffie te zetten? Allemaal dingen die je op voorhand een hoop verspilde vistijd kunnen besparen.

Sommige huisjes zijn super de luxe.
Sommige huisjes zijn super de luxe.

Drank neem ik ook mee van huis. In Ierland is bv bier wel te koop tegen een normale prijs maar in Scandinavië betaal je een fortuin. Naar Zweden mag je behoorlijk wat meenemen maar naar Noorwegen weer niet. Let daar goed op voor je gaat want je wil niet op de grens alles uit moeten pakken en daar achter te moeten laten. Voor frisdrank geldt dat niet maar ook hier weer scheelt het je tijd als je dit vooraf inkoopt. Wat pakken houdbare melk of vruchtensap voor de liefhebbers en we hebben alles compleet.

Wat is Ierland zonder Guinness?
Wat is Ierland zonder Guinness?

Bij lange visdagen zoals je die eind mei in Zweden en Noorwegen kan maken is het goed om tussen door even wat uitgebreider de tijd te nemen om rustig te eten op het water. Keihard doorvissen nekt je op een bepaald moment en je levert aan het einde van je week vakantie alsnog een hoop tijd in doordat je afgemat bent. Op tijd je pauze nemen dan ben je weer fris en fruitig voor de rest van de dag.

Gereedschappen
Ik heb altijd een setje gereedschap bij. Een paar schroeven draaiers voor wat kleine herstelwerkzaamheden aan auto of boot. Een combinatie tang en een ring sleutel 13/15 voor de accu klemmen van de elektromotor aan te draaien.

Daarnaast neem ik een klein doosje met reel onderhoud spullen mee. Je zal maar een kapotte reel hebben. Reserve heb ik steeds bij me maar ik wil toch niet zonder zitten. Het sleuteltje om ze open te maken mag ook niet ontbreken. Tevens wat reel olie en smeervet in een klein potje.

Reserve spullen en gereedschap.
Reserve spullen en gereedschap.

Een lamp is ook een handig ding om in de avond uren nog wat in/aan de boot te moeten doen. Bedenk dat het in Scandinavië als het donker wordt ook gelijk een stuk donkerder ka zijn dan hier.

Dat was het voor nu. Ik ga verder met inpakken voor de aankomende Predator tour in Ierland.

Stay tuned for more happy days!

Lekker chillen rond het kampvuur.
Lekker chillen rond het kampvuur.