Review Lowrance Elite 4. Compact, maar wel compleet!

Review Lowrance Elite-4

Vaak vind je enkel reviews over de toptoestellen uit een gamma; toestellen uit de ‘lagere’ range komen veel minder vaak aan bod. Nu kan je de Lowrance Elite 4 bezwaarlijk een instapmodel noemen (zoals later nog zal blijken); bovendien heb je ook nog de Lowrance X4 en de Mark 4 toestellen.

Foto’s en tekst: Danny Geysen.

 

Qua fysieke afmetingen behoort de Elite 4 tot de kleinste uit de reeks, maar zeker niet wat de mogelijkheden betreft, integendeel. Compact, ja; beperkt heel zeker niet! Daardoor zijn deze toestellen heel geschikt voor gebruik op de bellyboat, viskayak of de kleinere visboten.

Klein en compact!

De Elite 4 beschikt naast het sonargedeelte ook over een volwaardige plotterfunctie (GPS) en dat maakt het toestel universeel inzetbaar. Zowel sonar als GPS kunnen schermvullend gebruikt worden  of beide samen, in splitscreen.  Het beeldscherm bevat 320 verticale pixels en 240 horizontale,  voldoende om in horizontale splitscreen toch nog bruikbare beelden te produceren. Het heldere kleurenscherm, dat ook in direct zonlicht nog heel goed afleesbaar is, speelt daar zeker een grote rol in.

Een helder en duidelijk beeldscherm zowel in sonar als GPS-modus.

Sonar
De Elite 4 beschikt over een aantal functies, die je niet op een toestel van deze prijsklasse zou verwachten. Om er maar enkele te noemen:

Dualfrequency: 200 en 83 kHz.   Via de 83 kHz frequentie krijg je een groter gebied in beeld (met minder detail), terwijl de 200 kHz je een zeer gedetailleerd beeld verschaft, maar waarbij het gebied dat je bestrijkt, een stukje kleiner is. Om je een idee te geven:  op 200 kHz zie je een gebied op de bodem in cirkelvorm, met een diameter van 1/3 van de waterdiepte (bij een diepte van 9 m zie je een cirkel met een doormeter van 3 m) ; bij 83 Khz is deze diameter net iets groter dan de waterdiepte. Indien gewenst kan je beide frequenties tegelijk in beeld brengen via de splitscreen.

Ook splitscreen GPS/sonar of tegelijkertijd 200 kHz en 83 kHz

Auto gevoeligheid:  Deze doet zijn werk uitstekend, maar wanneer de omstandigheden dit vragen (veel turbulentie in het water, veel drijvende deeltjes in het water, veel stroming, e.d.) kan je de gevoeligheid lichtjes finetunen, zodat het beeld steeds optimaal blijft. Verkies je om de gevoeligheid zelf volledig te regelen, kan je de auto-gevoeligheid ook uitschakelen.

Daarnaast heb je nog een heleboel instellingen, die je naar eigen wens kunt regelen: de kleurlijn,  ping-snelheid, vismodus (diep, ondiep, zout water, …), achtergrondkleur, ruisonderdrukking, oppervlakte helderheid, enz..

Bijzonder leuk is de backtrack-functie. Is een veelbelovende stek al door het beeld gerold? Geen nood, dan kan je deze weer terughalen (terugscrollen) via de backtrack functie en … alsnog een waypoint vastleggen, als je dit zou willen.

De zoomfunctie in beeld en zelfs een satellieten statusscherm!

GPS
Het GPS-gedeelte is gewoon uiterst volledig. Waypoints, routes en trails vastleggen  behoren natuurlijk tot de basisfuncties, net zoals de ‘Navigeer naar’ functie. Desgevallend op een Navionics Gold kaartje als achtergrond, want de Elite 4 beschikt over een Micro-SD kaartlezer. (Maar ook een custom made kaartje – bijvoorbeeld via Drdepth software – behoort eveneens tot de mogelijkheden).

Zelfs een statusscherm, waar je het aantal satellieten en de kwaliteit van de ontvangen GPS-signalen kunt aflezen, is voorzien. Dit is handig om in te schatten hoe nauwkeurig de huidige positie is. Bellyboat-gebruikers hoor je wel eens beweren dat GPS op de belly overkill zou zijn. Maar heb je wel eens geprobeerd om een stek op het Haringvliet, Volkerak, Hollands Diep, enz., waar je in de ochtend goed gevangen hebt, later op de dag nog terug te vinden? Zeker als succes dan uitblijft begin je al heel vlug te twijfelen. Was het toch niet 20 m meer naar links of rechts?  GPS brengt dan zekerheid. Om nog maar te zwijgen over stekken waar je vroeger wel eens leuk gevangen hebt en die je nu (snel) zou willen terugvinden …

De praktische montagevoet zorgt er voor dat het toestel snel gemonteerd is.

Algemeen
Snel, dat kan je ook zeggen over het korte leerproces om de bediening van het toestel onder de knie te krijgen. De menustructuur is heel eenvoudig gehouden, zodat je na luttele minuten op het water, al aan de slag kunt. Het toestel beschikt over slechts enkele toetsen, zodat ook dit onderdeel geen diepgaande studie behoeft.

De praktische montagevoet zorgt er dan weer voor dat het toestel snel gemonteerd is op de belly, kayak of visboot en in iedere gewenste positie of hoek gedraaid en gekanteld kan worden. Dit bevordert natuurlijk ook de goede afleesbaarheid.

Het lage stroomverbruik van 250 mA is lekker meegenomen bij gebruik op de bellyboat of kayak. Met een kleine accu van 4 tot 6 Ah kom je al een heel eind om er een lange visdag van te maken.

Vanuit de Bellyboat

Wat kan beter:
Het toestel is vrij compleet uitgerust; toch vind ik het jammer dat er een paar (elementaire) kleinigheden ontbreken. Zo wordt er bijvoorbeeld geen beschermkapje voor het scherm meegeleverd en zal je ook vruchteloos zoeken in de doos naar een zekeringhouder en zekering van 3A. Deze zijn nochtans echt wel aan te bevelen. Tenslotte is het ook wel een beetje jammer dat het SD-kaartslot niet over een loggingsfunctie beschikt. Maar zelfs de grotere broer, de Elite 5, heeft deze niet aan boord en daar zullen we dus verder maar niet over zeuren. Bewegende beelden loggen dan dus niet, maar stilstaande screenshots vormen geen probleem.

Één grote Elite 4 familie.

Één grote Elite 4 familie:
Naast de Elite 4 (klassieke sonar/GPS)  vind je ook nog volgende modellen in de reeks:
Elite 4x: enkel klassieke sonar
Elite 4m: enkel kaartplotter (GPS)
Elite 4DSI:downscan imaging (bijna fotorealistische beelden) /GPS. Vis wordt hierbij niet afgebeeld als ‘bogen’, wel als puntjes op het scherm, is enkel interessant als er ook werkelijk structuren op de bodem te vinden zijn.
Elite 4xDSI:downscan imaging (bijna fotorealistische beelden)

Conclusie:
De Elite 4 heeft alles aan boord om het te gaan maken bij de bezitters van bellyboats, viskayaks en kleinere boten. Een helder en duidelijk afleesbaar kleurenscherm, met alle functies, die vereist zijn om een stek terug te vinden en te bekijken of er ook daadwerkelijk vis aanwezig is.

Voor meer informatie kan je terecht op http://www.lowrance.com/Products/Marine/Elite-Series/Elite-4/

Heb je daarna nog bepaalde vragen?

Kijk dan eens op de Nederlandstalige Lowrance Helpdesk op http://lowrance.actieforum.com/

Danny Geysen

Importeur van Lowrance in Nederland is Holland Nautic

 

Reageer hier op het artikel op on roofviswebforum.