Verdachte praktijken…

Zomaar een winterse dag in 2013… Drie sportvissers doen waar sportvissers van houden: in alle rust aan het water vertoeven en zo nu en dan een visje vangen. Twee van hen zijn verwoede snoekbaarsvissers met kunstaas, eentje is een witvisser en heeft het met zijn feederhengel op brasem gemunt. In de namiddag wordt de stilte bruusk verstoord: er komt een vrachtwagen aangebulderd over het smalle landweggetje…

Vier heren gooien twee boten in het water en zijn in de weer met kuipen, touwen en netten en beginnen aan de arbeid. Het is weer zover: het gehele visbestand van dit putje moet worden gevangen en weggesleept. De witvisser gaat kijken wanneer deze mannen hun vangst aan wal brengen: alles wordt in de emmers gegooid – witvis en roofvis, maats en ondermaats, klaar voor de paai of niet (jaja, dit drama speelt zich begin maart af – net voor de paai van de snoekbaars!). Eén meerval van net geen meter wordt achteloos aan de kant gegooid om er te liggen creperen. Wanneer de sportvisser foto’s neemt, wordt hem dreigend te verstaan gegeven dat hij daar maar beter mee kan ophouden. De vrachtwagen voert de vissen weg. De boten en netten blijven aan het water liggen; de volgende dag moet de andere helft van het water er blijkbaar ook aan geloven.

Helaas zullen veel winteractieve sportvissers dit scenario wel herkennen. Elke winter worden talloze plassen die in verbinding staan met de grote Nederlandse rivieren meermaals leeg getrokken door beroepsvissers. Op zich is daar niet veel tegen te doen: doorgaans hebben deze lieden de daarvoor benodigde schubvisrechten en zijn de papieren ook verder in orde. Maar in dit geval zijn ze overduidelijk de wet aan het overtreden: ze hebben een vissoort gedood waarvoor het gehele jaar door een meeneemverbod geldt, ook voor beroepsvissers (meerval) en ze houden zich overduidelijk niet aan de in Nederland geldende wettelijke minimummaten.

De drie sportvissers en de mensen aan wie ze hun verhaal doen, zijn dan ook boos en verontwaardigd, heel boos. Ze gaan op oorlogspad en lichten dezelfde dag Sportvisserij Nederland in Bilthoven in en via hen ook de BOA’s in het betreffende gebied. En zie: de volgende ochtend krijgen de nettenvissers twee BOA’s op bezoek. Die stellen vast dat ze in het bezit zijn van 21 ondermaatse snoekbaarzen en één ondermaatse baars en maken proces verbaal op. Hun handelen wordt daarbij beschouwd als een ‘economisch delict’, wat betekent dat een en ander niet ter plekke wordt afgedaan met een bekeuring, maar dat de overtreders voor de rechter zullen moeten verschijnen.

Het is op het moment van schrijven nog onbekend wat die rechtszaak zal opleveren. De vissers zullen zeker beweren dat ze hun buit nog wilden sorteren – wat zeer onwaarschijnlijk was, want de dag ervoor hadden ze geen enkel moment ook maar iets teruggezet. De sportvissers stellen de foto’s van de meerval en alles wat ze ter plaatse signaleerden ter beschikking. En nu is het wachten op het oordeel van de rechter…

Ger van Hout – coördinator van BOA’s in midden-Nederland was zo goed om een paar prangende vragen te willen beantwoorden, die alle sportvissers met een hart voor de goede zaak bezig houden.

“Wat moeten sportvissers precies doen als ze iemand bezig zien met verdachte praktijken? Wat gebeurt er als jullie een melding binnenkrijgen?”

1. Allereerst is het van belang om goed te observeren. Wat zie je precies? Dus niet wat denk je te zien maar wat zie je écht. Trek niet te snel conclusies, want vaak hebben beroepsvissers schubvisrechten. Zij mogen echter, evenmin als sportvissers, ondermaatse of beschermde vissen meenemen of doden.

2. Probeer indien mogelijk foto’s te maken, maar ga agressiviteit uit de weg.

3. Noteer auto’s die er bij betrokken zijn: merk, kleur en kenteken.

4. Tel goed na hoeveel personen erbij betrokken zijn.

5. Indien je ziet dat stroperstuigen worden uitgezet, blijf dan op afstand en bel als je uit het zicht bent met 0031-(0)653283873. We kunnen dan mogelijk gaan posten. Zie je echter dat stroperstuigen worden gelicht, bel dan direct met datzelfde nummer. Dan is onmiddellijk handelen immers noodzakelijk. Ga nooit zelf als politieagent optreden. Veiligheid gaat voor alles!

Het is opvallend dat wij eigenlijk vrijwel nooit meldingen van sportvissers binnenkrijgen. Als het echter toch gebeurt, proberen we de locatie goed in beeld te krijgen en doen we een poging om daar een boa naar toe te sturen. Dit zal helaas niet altijd lukken omdat de boa’s van de federatie ook vrijwilligers zijn die een normale baan hebben. Met degelijke informatie en een goede motivatie komen we echter een heel eind denk ik.”