De nieuwe collectie vlieghengels en lijnen van Cortland zijn nu leverbaar.

afb1De gesloten tijd voor roofvis is altijd een prima periode om wat andere dingen uit te proberen of wat andere visserijen te doen. Omdat we slechts zeer beperkt op salmoniden kunnen vissen in Nederland  zoeken we ons heil veelal op wateren waar deze zijn uitgezet. Het Oostvoornse meer is sinds jaar en dag bekend natuurlijk.  Maar voor ons ver weg…. Sinds een paar jaar loopt er een herintroductie programma van Zeeforel in  het Lauwersmeergebied.

Naast broed wordt er ook jaarlijks een hoeveelheid volwassen forellen uitgezet waarop succesvol gevist kan worden. Kort na de uitzet is de visserij (uiteraard) het beste maar  ook in de periode erna kan de forel, totdat het water te warm wordt, prima op de ondieptes gevangen worden.

Afgelopen week hebben we ons geluk beproefd en direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om een nieuwe hengel en lijn uit te testen. Ok, de test was min of meer noodgedwongen omdat m’n oude vertrouwde Sage die ik mee had wat aan de lichte kant was…  De omstandigheden waren namelijk pittig met windkracht 6 uit het noordwesten.  Dus werd er een aftma7 van 10ft tevoorschijn gehaald. Een 4-delige Cortland Desire een tijdje geleden als backup aangeschaft kon nu even goed uitgeprobeerd worden. “Lekker” harken in harden wind en hoge golven.

Ik was vooraf enigszins sceptisch over de capaciteiten van deze hengel. Want met een  prijskaartje van dik 100 euro valt deze natuurlijk niet in de categorie tophengels. Aangeschaft als extra / backup hengel om mee te nemen op vakantie of in het geval er een hengel breekt…

afb3

Na 4 uurtjes harken en een aantal forellen kan ik niet anders zeggen dat de hengel absoluut niet tegen valt. Het feit dat de hengel 4-delig is en in een koker geleverd wordt is al een pluspunt. Op de werpeigenschappen valt niet veel aan te merken. Een lekkere snelle hengel die de lijn makkelijk werpt. Tuurlijk is het geen Loop, Orvis of Sage maar voor het geld is het een tophengel denk ik. 10ft is ook handig voor een wadende visserij of voor vanuit de bellyboat.

De gebruikte lijn, een Cortland 333 Classic was gewoon prima. Glad, hoogdrijvend en makkelijk te werpen. Hoewel ‘makkelijk’ met windkracht 6 een relatief dingetje is natuurlijk. Na 4 uurtjes vissen praat je natuurlijk niet over een uitgebreide test maar in deze wind was het wel een vuurdoop. En die test heeft de hengel glansrijk doorstaan en dus gaat hij over een paar weken zeker mee naar Rugen om wat (verre) worpen te maken op de zeeforellen van de Oostzee.

logoleonard1

Winkeliers die graag artikelen uit het Cortland pakket op willen nemen in de collectie kunnen contact opnemen met Leonard Sports in Hoogeveen, de verdeler van Cortland. info@leonardsports.nl

leonard-sports-pand