De laatste sessie voor het gesloten seizoen.

Het staat al even gepland: op maandag 26 maart gaan we met het FreeStyle-team op pad. Omdat we alle drie groot fan zijn van dikke baars en het liefst werpen met finesse technieken, besluiten we om alle stoelen uit mijn boot te halen die eruit kunnen en een dag maximaal werpend veel water uit te kammen op zoek naar de grote baars…

Tekst en foto’s: Rocky van Duijvenvoorde

Met het FreeStyle-team op pad!
Met het FreeStyle-team op pad!

We pakken dit strategisch aan door elk een techniek te kiezen en zo uit te vinden waar en hoe er geaasd wordt. Bart pakt de punt met Carolina-rig en hardbait, Freddie in het midden van de boot met een jig en hardbait en ik achterin met de dropshot en bottom jig. Fanatiek zijn we en blijven we zelfs na uren geen tot nauwelijks een aanbeet te hebben gehad. We lezen de bodem met onze aasjes en vinden drie zeer interessante stekken maar een aanbeet blijft uit.

Zelfs na 6 uur zoeken en vele honderden worpen verder zit de lol er nog goed in. Freddie zorgt voor de eerste rover in de boot, een prachtige snoek die even snel op de foto mag want eigenlijk zijn we hier niet voor gekomen J. Dat Freddie een echte baarsvisser is, komen we ook deze dag weer te weten; hij ziet een bak van een snoek achter zijn jig aan zwemmen die tot kort voor de boot volgt, vervolgens haast rechtop staat en Freddie trekt zo de jig voor zijn neus weg. “Daar ben ik niet voor gekomen…” Vol verbazing kijken Bart en ik elkaar aan en beginnen te lachen.

Hier zijn we niet voor gekomen, maar de eerste vis voor Freddie is wel een prachtige.
Hier zijn we niet voor gekomen, maar de eerste vis voor Freddie is wel een prachtige.

Zou het weer te mooi zijn? Ja, daar zijn we zeker van en het geluk is aan onze zijde: er komt wind en regen aan! We zijn het alle drie snel eens en gaan vol gas terug naar een grote mosselplaat die we hebben ontdekt. De eerste worp van Bart is het direct raak, er hangt een zeer dikke baars aan de lijn. Wow… wat een plaat!

Bart pakt met de eerste worp een mooie 1.7kg op een creature bait.
Bart pakt met de eerste worp een mooie 1.7kg op een creature bait.

We zijn los met 1.7kg, een zeer goede start. Direct gaan Freddie en ik onze stokken ombouwen naar de Carolina-rig met creature baits en ondertussen haakt Bart zijn tweede dikke baars. Wat zijn ze mooi en dit is waar we het voor doen. Ook bij mij is het raak. Een zware dikke baars geeft flink sport op de lichte hengel. Het teamwork begint zich echt uit te betalen. En nu… Doorvissen of de stek laten rusten?

Ondertussen haakt Bart zijn tweede dikke baars… gaat lekker!
Ondertussen haakt Bart zijn tweede dikke baars… gaat lekker!

We kiezen er voor om de stek te laten rusten en het volgende waypoint op te zoeken waar we grote trossen mossels hadden gehaakt. Hier is het weer gelijk raak voor Bart, weer een Bak en niet veel later is het mijn beurt op deze stek. En dan is het ook raak bij Freddie. Yes, alle drie een bak van boven de 40cm, heerlijk! Dan is het even stil. Gaan we terug naar de andere stek of nog even volhouden? Nog een paar worpen dan.

Freddie sluit aan op de nieuwe stek met een ruime veertiger.
Freddie sluit aan op de nieuwe stek met een ruime veertiger.

Na een verre worp voel ik zacht geknabbel op de lijn. De haak wordt gezet en er hangt een zeer zware vis, heel even… de weerstand is opeens minimaal. Vlakbij de boot gaat de vis recht naar beneden. Zware bonken laten ons twijfelen. Zou dit een dikke snoekbaars zijn van de ondiepte?

We zien een schim… een dikke baars! Met 2.17kg een hele beste en tevens goed voor een nieuw PR!

We vissen door tot ver in de schemer. Met in totaal 8 baarzen in de boot, waarvan de kleinste 42cm, kan deze simpelweg niet meer kapot en de boeken in als memorabel! Ik vind dat zo mooi hè: knetterhard werken, zoeken en technieken wisselen… En dan zo met de neus in de boter mogen vallen! Hiermee hebben we het seizoen echt gaaf afgesloten en daar kunnen we voorlopig nog wel even op teren.

Ik vind dat zo mooi hè…
Ik vind dat zo mooi hè…

Succes met de ontwenningsverschijnselen komende tijd…..Rocky