Zeebaarsvissen met fluorocarbon & lichtgewicht jigheads: supercombo!

Zeebaarsvissen met kunstaas kan vaak voor explosieve en spectaculaire aanbeten zorgen, het staat garant voor veel plezier wanneer je zo’n zoutwaterrover aan de lijn krijgt. Toch kan het nog best wat lastig zijn om een zeebaars te vangen. Zelf gebruik ik dan relatief lichte jigkopjes waarmee je toch prima successen kunt boeken aan de zee!

Door Niels Patijn

Gave vissen zijn ‘t!
Gave vissen zijn ‘t!

Praktisch overal langs de Nederlandse kust zijn de zeebaarzen ze wel te vangen. Zeker de maanden augustus en september zijn echte topmaanden om te vissen op deze soort en ze laten zich bovendien goed vangen vanaf de kant.

Strekdammen, oester- of mosselbanken zijn veelal dé plaatsen waar zeebaars foerageert. Dergelijke banken lopen vaak nog wat verder door in het water, waardoor het interressant is om hier met je kunstaas overheen te vissen. Om over deze ondiepe banken te vissen kies ik voor relatief lichte Spro HD Jig 90 Jigheads  van 7 of 10 gram. Deze ronde loodkopjes zijn uitgevoerd met uiterst scherpe en stevige Gamakatsu haken. Een prettige gedachte, zeker op van die dagen waar je het van die ene aanbeet moet hebben!

Bovendien zullen deze haken niet snel uitbuigen. Met veel obstakels in de buurt kan dit soms ongemerkt nog wel eens vis kosten wanneer je haak ietwat gebogen staat. Het is dus belangrijk om gebruik te maken van een jigkop met daarop een goede haak voor deze visserij!

Gebruik tophaken!
Gebruik tophaken!

Een voorwaarde voor het vissen met lichte jigheads is dat je wel de gewenste controle behoudt over je kunstaas. Afhankelijk van onder andere je stek, de stroming, wind en (de fase van) het getij kun je het juiste gewicht kiezen. Door zo licht als mogelijk te gaan vissen heb je een optimaal ‘lang zweefmoment’. Vaak komen de aanbeten wanneer je kunstaas zich vlak boven de bodem bevindt… hét moment dat zeebaarzen toeslaan!

Strekdammen en oester- of mosselbanken zijn vaak echte hotspots.
Strekdammen en oester- of mosselbanken zijn vaak echte hotspots.

De scherpe oesters en mossels zorgen ervoor dat je niet om een goede fluorocarbon voorslag heen kunt. De Gamakatsu Fluorocarbon is in mijn ogen een slijtvaste lijn die hier uiterst geschikt is als voorslag voor het zeebaarzen. Als voorslag houd ik een lengte aan tussen de 1,5 en 2 meter met een diameter tussen de 35/00 en 42/00.

Ook de kleinere zeebaarzen vergissen zich regelmatig in een softbait.
Ook de kleinere zeebaarzen vergissen zich regelmatig in een softbait.

Met een combinatie van een degelijke fluorocarbon voorslag en betrouwbare jigheads vergroot je de kans om een geslaagde dag aan het zilte water te beleven.

Succes de komende tijd!

Roofvisgroet, Niels Patijn