Welke soort aasvis bij het fireball vissen ?

Welke soort aasvis gebruik je nu het beste op de fireball ? In de tijd dat ik op deze manier vis heb ik verschillende soorten op de haak gehad. Mijn ervaring is dat het per dag kan verschillen. Wat zijn de voor en nadelen van bepaalde soorten ? In dit artikel over het fireball vissen een kleine opsomming van aasvissen die je zou kunnen gebruiken, en die ons het beste bevielen.

Tekst en foto’s: Willem Zijlstra

Schitterende jager
Schitterende jager.
Mooie vaart voor de fireball
Mooie vaart voor de fireball.

De Kolblei
De kolblei is een zilverkleurige vis die bij een kantelende beweging in het water  een mooie schittering geeft. Leeft en zwemt dicht bij de bodem waar hij zich voed met kreeftjes, slakken, planten en algen. Te herkennen aan zijn afgeplatte lichaam en grote kleurloze ogen. Ik vang ze vaak zelf zomers in vaarten en aangrenzende havens met een made als aas. Als aasvis is hij stevig en zal niet snel van de haak gaan. Ook na een aanbeet kun je je vis in 9 van de 10 gevallen nog een keer gebruiken. Vooral op kanalen in mijn ogen een super aas voor de snoek en snoekbaars.

Kolblei
Kolblei

De blankvoorn
Is te herkennen aan de rode vlek in de iris boven de pupil. De bovenkant van de blankvoorn heeft een blauwachtige kleur terwijl de onderkant wit is. Het visje leeft in scholen en trekt in de winter naar diepere en rustige plekken zoals jachthavens. Hij zoekt net als de kolblei zijn voedsel in de buurt van de bodem en eet  daar slakken, insectenlarven en plantaardig voedsel. Als aasvis is ook de blankvoorn een taaie vis die, als je hem precies op het harde gedeelte op zijn neus aan de haak prikt, niet snel eraf zal gaan. Is niet alleen voor snoek prima te gebruiken maar ook de snoekbaars en baars kan er op sommige dagen moeilijk vanaf blijven.

Blankvoorn
Blankvoorn

De Spiering
Dit visje staat door zijn geur ook wel bekend als het komkommer visje. Kan tot 30 cm lang worden en komt voor in grote open wateren zoals het IJsselmeer. Ook de spiering is een scholenvis. In Frankrijk wordt hij gezien als delicatesse  en wordt gefrituurd gegeten. Ook bij het penvissen op de snoekbaars wordt vaak gebruik gemaakt van deze naar komkommer ruikende vis. Wij gebruiken hem veelal aan de bijhengel, waar hij vaak de nodige aanbeten weet te ontlokken. Is een teer visje op de haak waarbij snel de kop zal uitscheuren. Toch weet de spiering de nodige snoek en snoekbaars aan de haak te krijgen.

Spiering
Spiering

De Horsmakreel
Als laatste de horsmakreel, herkenbaar aan zijn grote ogen en misschien daarom wel een attractieve aasvis. Wordt vrij groot tot maximaal 70 cm en kan 2kg zwaar worden. Zomers tijdens het vissen op makreel wordt tussendoor ook vaak horsmakreel gevangen dit zijn meestal exemplaren tussen de 20 en 30 cm, prima te gebruiken voor de winter tijdens de doodaas visserij maar aan de fireball gebruiken wij vaak wat kleinere exemplaren van ongeveer een cm of 10 tot 15. Het is een taaie vis die niet snel van de haak gaat en ook eventuele stingers die je gebruikt blijven prima zitten. Bij andere zeevis zie je vaak, omdat deze wat weker zijn, dat de extra haken snel uitscheuren en de aasvis van de haak scheurt. Vangt veelal snoek.

Horsmakreel
Horsmakreel

Natuurlijk zijn er veel meer soorten die je zou kunnen gebruiken, zoals de verschillende andere soorten zeevis, bijvoorbeeld de sardine. Mijn ervaring is dat deze vis eenmaal ontdooid erg snel van de haak gaat omdat deze zo week is. Wanneer ze liever een vis uit de zee pakken dan een ‘gewone’ zoetwatervis verschilt per keer, wij hebben er dan ook geen vast patroon in kunnen ontdekken. Op sommige dagen is de spiering of horsmakreel niet te verslaan en laten ze de bleitjes en voorns links liggen. We beginnen daarom dan ook met 2 verschillende soorten aasvis, welke ze willen hebben zijn we dan snel achter.

Het resultaat mag er zijn.
Het resultaat mag er zijn.

Het mooie van deze visserij is dat je naar harte lust kunt experimenteren, loop eens langs de visboer op de markt, kijk wat hij allemaal aanbied en probeer eens wat uit. Zomers kun je vaak zelf je aasvissen vangen met een made en een vaste hengel, leuke bezigheid en wanneer je kinderen hebt erg leerzaam en leuk. Ikzelf zorg altijd voor wat spiering en horsmakreel in de vriezer, deze zijn te verkrijgen bij roofvisaas.nl en worden vers ingevroren geleverd.

Veel succes !!
Willem Zijlstra