Lijnkeuze!

In de wirwar van merken die tegenwoordig beschikbaar is, is het soms erg lastig zoeken naar een gevlochten lijn die voldoet aan de hoge eisen die we er als sportvisser aan stellen. Dun, rond, glad, soepel (of juist niet) sterk, etc, etc. Een lijn kiezen is voor mij misschien nog wel moeilijker dan het kiezen van een hengel. Heb ik eenmaal een lijn gevonden die me bevalt, dan blijf ik daar ook bij en die merkkeuze van een lijn “overleeft” vaak meerder hengels.

Tekst en foto’s Michel Dekker

1

Het is niet altijd één lijn die goed is voor alle disciplines. Bij de keuze van dikkere lijnen ben ik zelf minder kritisch dan bij dunne lijnen. Voor de keuze van mijn dunne lijnen let ik op een aantal aspecten. Ik wil de lijn graag zo dun en glad dat verre worpen mogelijk zijn. Die dunne en gladde lijn zorgt er tevens voor dat de weerstand in het water zo laag mogelijk is voor een goed contact met het aas.

De trekkracht in relatie tot de trekkracht moet in orde zijn. Dunne lijnen zijn prima maar ik wil ook grote vissen snel kunnen drillen. Harde aanbeten en snelle runs moeten ook niet voor problemen zorgen. Ik let daarbij nooit wat op de verpakking staat (kan zo maar eens niet kloppen…). Een verdacht hoge trekkracht i.c.m. een hele dunne lijn wekt vaak wantrouwen op. Wel eens twee toplijnen naast elkaar gelegd in “dezelfde dikte” maar de een was wel twee keer zo dik als de ander. Voordat ik m’n molens opspoel met een andere lijn “test” en voel de lijn zelf wel door er simpelweg (hard) te trekken en er een knoop om te testen een keer een voorslag aan vast. Daarnaast is er nog het “gevoel”. En dat gevoel is uiteindelijk vaak doorslaggevend in de keuze.

In de zoektocht naar een mooie lijn luister ik uiteraard ook naar m’n vismaten en vismaat en collega Gijs viste tijdens deze zomer tijdens een roofblei “sessie” met een lijntje waarmee hij toch wel behoorlijk ver wierp en geruisloos z’n kunstaas binnenviste. Dan staan mijn “voelsprieten” al op scherp want ik kan –al zeg ik het zelf- best een end smijten! En mij lijn “ruist” behoorlijk als ik m’n aas binnenvis.

2

Gijs had, zo bleek, voor de gelegenheid z’n molen opgespoeld met Climax Touch 8 Braid. Even later z’n hengel een poosje geleend en ik moet zeggen dat de eerste indrukken goed waren! Een mooie ronde lijn die lekker glad is, daardoor ver werpt en geruisloos is bij het binnenvissen. Een goede eerste indruk en een goed gevoel dus! Ondanks het feit dat ik al jaaaaren met dezelfde lijn vis en eigenlijk niet op zoek was naar een ander lijn (Ik ben van: never change a winning team….) toch maar eens een rolletje Climax Touch 8 Braid opgespoeld en ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Trekkacht op de knoop is erg goed zowel rechtstreeks aan de speld als aan een fluorocarbon voorslag.

4

Dat hij wierp als een kogel wist ik al en dat hij tijdens het binnenvissen geruisloos is ook. Als de lijn zo glad is dat hij geen geluid maakt in de ogen dan is deze ook glad onder water en heeft dus weinig weerstand. En dat betekend weer beter contact met het (kunst)aas. Pruiken heb ik er ook nog niet mee geworpen dus wat wil je nog meer? Of het definitief ‘mijn’ nieuwe lijn wordt weet ik niet maar dat ik er de komende tijd mee vis weet ik wel! Grote kans dat het mijn nieuwe ‘dunne lijn’ wordt want de lijn waar ik nu mee vis (Fireline XDS in 0.13mm) is al vele jaren niet meer verkrijgbaar en de bodem van m’n bulkspoel is duidelijk zichtbaar…

3

Gijs ving die avond z’n eerste roofbleien. Enkele vreugdekreten (op het moment van de snoeiharde aanbeet en het moment dat hij een dikke roofblei in z’n handen had) moeten ver in de omtrek gehoord zijn!
Michel Dekker

Climax (en dus ook de Touch 8 Braid) wordt verdeeld door Leonard Sports. Kijk voor dealers op www.leonardsports.nl Geïnteresseerd winkeliers kunnen contact opnemen met Leonardsports. Telefoonnummer 05282-220408 of via: info@leonardsports.nl