Frans Oomen, verkenningstrip naar Zweden deel 2

Dag 5 en 6
De laatste 2 dagen vissen we dus op Bollnass met Stefan Olsson. We spreken om 7:00 af bij Stefan op de boerderij om op het Varpen meer te vissen. Boerderij? Ja, Stefan is een boer die ook nog eens tijd vind om met ons te vissen. Dat vind je in Nederland niet zo snel.

Op pad met Stefan Olsson.
Op pad met Stefan Olsson.

Als de boot getrailerd is gaan we op pad. Bij elke stek weet Stefan haarfijn uit te leggen hoe je deze moet bevissen. De visserij is weer werpen met groot rubber in de wolken met aasvis. Op de eerste stek krijg ik slechts 1 aanbeet. In de loop van de ochtend besluit Stefan ons mee te nemen naar een plek waar hij trollend al vele mooie vissen gevangen heeft. Er is op het oog niets te zien maar er ligt duidelijk vis want na een paar worpen vangt Piet al de eerste mooie vis op een Fox shad. Ook ik blijf niet achter en vang een kleintje. De is 0 over boord!

Piet met de eerste van de dag.
Piet met de eerste van de dag.
Waar er 1 ligt liggen er meer.
Waar er 1 ligt liggen er meer.

Op een van de volgende stekken is het weer een drukte van jewelste met aasvis. In de kolom water zijn ze van de bodem tot in het oppervlak aanwezig. Zo af en toe springt er een kleintje maar er zitten ook grotere aasvissen tussen. Op de dieptemeter zien we in en om die wolken ook de nodige bananen staan. Dat moeten snoeken zijn.

Na een tijdje vangt Stefan een mooie vis van 88cm op een Stike Pro Wolftail. De manier waarop Stefan dit binnen vist is anders dan we gewend zijn te vissen. Zo als wij met een shad en een loodkop vissen doen de Zweden niet zo veel. Hun aanpak is inwerpen. Af laten zinken en dan traag binnen vissen. Zo traag dat je op diepte blijft. Een paar slagen van de reel en dan op een strakke lijn af laten zinken.

Stefan met een 88cm op een Wolftail.
Stefan met een 88cm op een Wolftail.

In elk geval zag deze riviervis wel wat in de presentatie van Stefan. Wat ons opvalt is dat de aasvis plots actiever wordt. Meer en meer kringen zien we op het water verschijnen. Er is onder water duidelijk iets aan de hand. Als ik mijn Stagger shad strak in de kant werp en het laat afzinken wordt hij bruut gegrepen. Aan de aanbeet voel ik direct dat het een grote vis is. Woest kopschuddend bonkt de vis op de strakke swimbait hengel. Rustig aan nu, deze wil ik niet verspelen. We zien de vis langszij komen en merken dat hij heel groot is. Zeker 1,20mt. Na nog een paar uithalen kan ik de vis richting net dirigeren. Ik ben niet zo van de schepnetten maar in een boot met zo’n hoog vrij boord is dat wel makkelijk. Eenmaal in het net denken we alle drie met een 1,30 vis te maken te hebben. Het meetlint geeft uitsluitsel. 1,24mt. Omdat de Zweden alles wegen wil Stefan het gewicht weten. Na aftrek van het net klokt de vis 10,4 kg, wat aan de lage kant is zo vroeg in de herfst.

124 cm Rivirpike.
124 cm Rivirpike.

We vissen nog wat door en de vis lijkt duidelijk actiever te worden. De stekken bombarderen we nu al enkele uren met onze shads en het lijkt wel alsof er een knop omgezet is. In eens krijg je meer actie, wordt de aasvis onrustig en krijg je al eens een aanbeet. Iets om te onthouden op taaie dagen in Nederland.

Een dag met een gouden randje.
Een dag met een gouden randje.

Op de laatste dag mogen we weer zelf op pad. Dit is een pechdag voor ons. In de ochtend krijgen we wel wat aktie maar helaas lossen we beide een hele grote vis. Het is werken voor een vis en dan is dit wel pijnlijk. Toch blijven we door vissen op de stekken die we goed kennen want de vis zit er en het bijt uurtje kan elk moment komen. De huurboot is perfect. Een ruime boot voorzien van een 40 PK Suzuki en een 55 ponds i pilot elektro motor. Perfect om stekken nauwkeurig uit te werpen.

Zelf met de boot van Stefan op pad.
Zelf met de boot van Stefan op pad.

Tussen de middag worden we door Stefan Barenfeld nog getrakteerd op Thais eten. Na deze lekkere maaltijd gaan we weer het water op voor de laatste uurtje van deze vakantie. We krijgen nog wel wat flauwe aanbeten maar de koek lijkt op. Moe en voldaan keren we terug naar de helling. Geen vis vandaag maar wel een goed beeld van de visserij hier. Dit is een water waar we zeker nog eens terug komen. De plannen zijn al in de maak!

's Morgens was het frisjes
’s Morgens was het frisjes

Tot slot
Qua aantallen moet je het in het najaar stellen met veel minder vis dan in het voorjaar. Wel loop je gemakkelijker tegen een grotere vis aan. Na jaren in het voorjaar gevist te hebben met grote aantallen vissen in een week spreekt deze visserij me veel meer aan. Als je 100 snoeken in een week vangt degraderen ze zichzelf tot aantallen. Ik ben in het verleden de tel wel eens kwijt geraakt op een dag. Het moeten er toen minimaal 35 geweest zijn maar slechts enkele maakten echt indruk op ons.

Wat ik tevens heel boeiend vind is de diversiteit aan wateren. Naast de grote meren die op zich best overzichtelijk zijn heb je in dit gebied ook rivieren liggen met een onbekend potentieel en ontelbare hoeveelheden baaitjes en hoekjes waar zich de vis kan ophouden. Er wordt door de lokale vissers wel gevist op de wateren in deze omgeving maar met een kleine 200 meren en de Oostzee vlak bij heb je hier plaats genoeg om rustig je ding te doen. Uit de gesprekken met de visgidsen blijkt dat er met de zeer lichte hengeldruk die hier heerst met enige regelmaat grote vissen gevangen worden. Over het naast gelegen Bergvikken heb je al het een en ander kunnen lezen op Roofvisweb. De groep van Frank, Daan, Marco, Nico, Rick en Ben hebben daar mooie aantallen snoekbaars gevangen.

Ik had nooit de behoefte om een gids te nemen. Tot deze vakantie. Deze mannen kennen hun wateren op hun duimpje en in de korte tijd die wij per water besteedde konden we het maximale er uit halen. Gebruik de kennis van zo’n visgids om het water zo snel mogelijk te leren kennen en doe er later zelf je voordeel mee. Blijf zeker niet te lang op een stek hangen maar vis die later in de week gerust nog eens af. Deel jou ervaringen ook met de gidsen. Je krijgt er veel voor terug.

De herfsttinten van de natuur zijn overweldigend. Elanden, reeën, vossen en korhoenders ga je gegarandeerd tegenkomen in die periode. Ook onder water veranderd de natuur. De planten sterven langzaam af. Ik had verwacht geen sprietje meer tegen te komen maar hier en daar bleek nog wel het een en ander aan groen te staan,

Net als in eigen land worden de snoeken al wat dikker. Met de massa’s samenscholende aasvis kun je hier echte bakken tegen het lijf lopen. Voor volgend najaar staat er in elk geval weer een trip op de planning naar midden Zweden.

Voor wie ook eens deze kant op wil kan contact opnemen met Linda en Raffie van Cordes Travel: www.cordestravel.nl

Op de volgende link vindt u het eerste deel van Frans Oomen.  Verkenningstrip naar Zweden deel 1