Serious Streetfishing 2012 Rotterdam

Zoals altijd sprak Ralph de kudde voor aanvang van de wedstrijd hartstochtelijk toe.

Nog een paar weken en het is weer tijd voor Serious Request; een jaarlijkse actie van radiozender 3FM waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Vorig jaar vond Ralph de Kock van RDK-Baits dat het voor de delegatie streetfishers in ons land hoog tijd was om zich in te zetten voor dit fantastische initiatief. Serious Streetfishing was daarmee officieel een feit. Met een bij elkaar gevist bedrag van maar liefst €6580,77 werd de eerste editie dan ook een groot succes. Datzelfde succes riep uiteraard om een vervolg en op zondag 2 december 2012 werd Rotterdam daarom ook voor de 2e maal overlopen door vissers met het hart op de juiste plek. Dit jaar zal de opbrengst worden gebruikt om de massale babysterfte op deze aardbol tegen te gaan. Hoewel ’s ochtends bij aankomst de hemel was bedekt met dikke, donkere, dreigende wolken scheen binnen bij Sus&Co (het verzamelpunt van die dag) de zon.

De sfeer in de groep zat er vanaf het eerste moment lekker in.

Op het gezicht van elke deelnemer was de vastbeslotenheid te bespeuren om het slechte weer te doorstaan en zoveel mogelijk betaalde centimeters voor de allerkleinsten van deze wereld te verzamelen. Diezelfde vastbeslotenheid zou uiteindelijk ook worden uitbetaald. Niet lang na het beginsignaal waren de eerste kromme hengels te bespeuren. Vooral de baarzen leken er vandaag zin in te hebben en dat gold zeker niet alleen voor de kleine exemplaren. Veel streetfishers kozen vanaf het startsignaal voor een dropshotmontage om de gestreepte en gestekelde vrienden van de onderwaterwereld tot een aanbeet te verleiden. Hele lichte dropshotloodjes van c.a. 5 gram bleven vanwege de sterke stroming voornamelijk in de tacklebox. Reden van de sterke stroming overigens was dat het water wat werd bevist in directe verbinding staat met de imposante rivier de Maas, welke over een heus hoog- en laagwaterpeil beschikt. Zo ook het parcours van deze dag. Met name het afnemende tij bewees in het verleden al eens een uitstekend moment voor het vangen van baars en snoekbaars te zijn. vissen van deze dag.

Tekst en foto”s: David van den Brandt

Hoewel het weer niet echt wilde meewerken was bij de meeste vissers een bijzonder opzwepend optimisme te bemerken.
De gezelligheid bij de verzamelplaats maakte bij het startsignaal plaats voor absolute concentratie.
Het duurde niet lang of de eerste baarzen meldden zich.
Een ruim schepnet met extra lange steel was met de steile kaden van het parcours een vereiste.
Elke vis werd zoals altijd netjes opgemeten en op de vangstkaart genoteerd.
Er werden gedurende de dag veel baarzen van dit formaat gevangen.
Dergelijke vangsten deden de barre weersomstandigheden even vergeten.
Het verzamelpunt buiten was met een aantal van deze fraaie banners herkenbaar gemaakt.
Bij streetfishing is het van belang om je materiaal continu te verfijnen.
Een van de weinige fietsen die niet tot het interieur van de onderwaterwereld behoorde.
Het vangen van roofvis staat in direct verband met het vinden van witvis. Deze boot bleek een ware hot spot!
Sjors Piek begon zeer voortvarend met de vangst van een baars van 40 cm.
De uitrusting van een streetfisher is mobiel, maar wel compleet.
Dropshot bleek een uitstekende techniek voor deze dag.
Van spaarzame droge momenten werd uitgebreid genoten.
Anja Becker deed het zoals altijd weer voortreffelijk!
Wanneer je zelf wilt gaan streetfishen is het verstandig om dit soort ‘krappe stekken’ niet te snel voorbij te lopen. Maar al te vaak ligt daar nou net de vis te wachten!
Sommige vissers zochten de gezelligheid op in plaats van zich af te zonderen.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks werd gevangen.
Alle vissers werden ondersteund door de referees die metingen verrichtten en tevens een oogje in het zeil hielden.
Het vissen in havens kost je vanwege de vele obstakels geheid wat materiaal.
Af en toe was het puur afzien voor het goede doel.
Plaatsen zoals deze waterinlaat staan garant voor de aanwezigheid van roofvis.
Rotterdam is vanwege haar ligging aan de maas en de vele kleine havens een typische ‘streetfishing stad’
Even werd gedacht dat de snoekbaarzen er geen zin in hadden, maar naarmate de dag vorderde liep het aantal gevangen snoekbaarzen op.
Waaronder een aantal van dit soort prachtige vissen.
Rutger Sellies was apentrots met de vangst van zijn eerste 40+ baars.
De donkere wolken bleven de hele dag dreigend boven het parcours hangen.
Bruggen zijn bij streetfishing vanzelfsprekend plekken die uiterst secuur moeten worden afgevist.
De dames deden deze dag zeer zeker niet onder voor de mannen.
Deze prachtige baars slokte de toch vrij grote shad in één keer op.
Sommige baarzen waren echt tonnetje rond. Wat een schitterend gezicht!
De meeste vissers bleven tot de laatste seconde geconcentreerd door vissen.
Wie de tijd nam om de gevangen vissen goed te bekijken kon zich laten verrassen door de soms werkelijk prachtige kleuren en patronen.
Heel af en toe zorgde de zon voor dit soort prachtige foto’s.
Elke gevangen vis werd gevierd als een overwinning voor het goede doel, zo ook deze snoekbaars.
De onderlinge samenwerking tussen de deelnemers was overal te herkennen.
Deze zeer jonge deelnemer liet duidelijk zien het vissen in de vingers te hebben.
Een pvc buis kan dienen als een zeer makkelijk hulpstuk bij het opmeten van de vissen.
Bob had niet zijn beste dag, maar toonde zijn sportiviteit door vooral te blijven lachen.
Deze sympathieke Belg presteerde het om elke keer vis te vangen als er een camera in buurt was.
Zijn even vriendelijke vismaat volgde zijn voorbeeld.
Henrik vergiste zich even in de handzaamheid van dit venijnige snoekbaarsje.
Het beestje had totaal geen problemen om een slug van bijna de helft van zijn lengte naar binnen te slurpen.
Bij de prijsuitreiking kroonde Anja Becker zich met een totaal van 181 cm gevangen vis als beste vrouw en mocht zij namens Roofvisweb €75,- bij haar sponsorbedrag tellen.
BFT shop had €3,- per cm over voor de vanger van de grootste baars. Jan Lesko kon dankzij de vangst van een exemplaar van 47 cm een bedrag van €141,- bovenop zijn sponsorbedrag noteren!
Gerard Zwakhoven brak tijdens de wedstrijd onfortuinlijk een hengel. Gelukkig viel hij dankzij zijn goede resultaten in de prijzen en mocht hij namens Avicentra Hengelsport Oostvoorne & Monster een gloednieuwe hengel in ontvangst nemen.
Sjors Piek sleepte dankzij zijn uitstekende prestaties maar liefst 2 prijzen in de wacht. Namens de hengelsportwinkel Fly & Spin uit Zwolle mocht hij vanwege de vangst van de grootste snoekbaars €50,- bij zijn sponsorbedrag tellen. Rovers magazine bood hem een bedrag van €50,- in de webshop aan voor zijn behaalde 2e plaats.
Dennis Horvath ging dankzij het vangen van de meeste centimeters (246 cm in totaal) naar huis met een prachtige hengel die werd aangeboden door Wout van Leeuwen hengelsport in Vlaardingen.
Carl Greve van datzelfde Wout van Leeuwen was blij als een kind met het winnen van deze heerlijke chocoladeletter. Carl ontving de prijs voor het bij elkaar sprokkelen van een totaalbedrag van €455,75! Op de achtergrond dankt Steven Krouwel ongetwijfeld de Heer voor het maken van chocola.
Ralph mocht aardig wat leuke dames feliciteren met hun prestaties. Zo ook Annette Voogt met de 5e plek voor het meeste sponsorgeld. (€455,75)
Ook Bart van de Walle had zich ingezet om zoveel mogelijk geld op te halen voor de baby’s van Serious Request. Hij wist een bedrag van €472,50 bij elkaar te vissen.
Erik Persijn had zijn werkgever Umicore zover gekregen om een bedrag van €511,75 te sponsoren! Goed voor de 3e plaats.
Henrik Sellies was op zijn werk ook duidelijk met de pet rondgegaan. Hij haalde een bedrag van maar liefst €536,- op en behaalde daarmee de 2e plaats.
Ann de Man kroonde zich met een gesponsord bedrag van €706,30(!) tot Serious Streetfisher 2012. Zij ontving deze prijs uit de handen van de winnaar van vorig jaar: Carl Greve.
Hotspot Fishing in Rijpwetering bood €50,- voor de vanger van de grootste snoek. Helaas had de Esox er deze dag duidelijk geen zin in en daarom mocht Debby de Kock met de vangst van deze bot van 025 cm de prijs alsnog in ontvangst nemen. Het was ten slotte allemaal voor het goede doel!

Feitelijk gingen alle deelnemers als winnaars naar huis. Samen zorgden zij met een totaalbedrag van €6752,- immers voor een verbetering van het bedrag van vorig jaar! En dat met veel minder mensen! Ralph de Kock was zoals valt te verwachten in opperbeste stemming. Zelfs het breken van zowel zijn hengel als molen, alsmede het oplopen van meerdere schaafwonden als gevolg van een fikse valpartij kreeg de glimlach niet van zijn gezicht! Ralph zal dit bedrag tijdens de Serious Request actie daarom ook met trots aan de mannen van 3FM, die zich tegen die tijd in het glazen huis bevinden, overhandigen.

Een prima resultaat. Met extra dank aan de sponsoren en vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Ondanks de aanhoudende regen- en hagelbuien werden er gedurende de dag toch aardig wat mooie vissen door menig schepnet verwelkomd. Daarmee werd het gesponsorde bedrag van vorig jaar verbeterd met een bij elkaar gevist bedrag van maar liefst €6752,00! Een prima resultaat uiteraard, zeker wanneer je bedenkt dat er in tegenstelling met de vorige editie van Serious Streetfishing ‘slechts’ zo’n 50 vissers hadden besloten om te komen opdagen.

Reageer op dit artikel op ons Roofvisweb Forum!