131cm snoek op Berkley Sick Vamper

Inmiddels vis ik alweer meer dan 20 jaar fanatiek op alles soorten roofvis; van snoek tot meerval, ik raak er nooit op uitgekeken. De zoektocht naar een echt specimen gaat nooit vervelen en dat is een van de reden waarom ik toch elke week meerdere keren op en aan het water te vinden ben. Zo keken Simon, Swenn en ik ook afgelopen weekend naar de weersvoorspelling: Dinsdag avond; windkracht 1. Dat is de avond dat we ervoor moeten gaan! Het perfecte weer om eens op zoek te gaan naar wat gigantische vissen die pelagisch rondzwemmen in het donker.

Een echte Monster Pike van 131cm voor Hugo Hegeman

Zo gezegd, zo gedaan. 5 uur werd de laptop dicht geklapt en werd er snel een maaltijd in de magnetron gezet terwijl de auto werd ingeladen. Simon stond een paar minuten later voor de deur en Swenn was inmiddels al aangekomen bij de trailerhelling. Een 45 minuten later zaten we allemaal aan boord en werd er vol gas richting de eerste stek gevaren waarna de hengel werd klaargemaakt.

We wisten dat er op dit water soms gigantische snoeken worden gevangen, dus vandaar dat we hier ook ons materiaal op hadden aangepast; een stevige Abu Garcia Beast Pro hengel van 1.98m met werpgewicht van 30-90g zodat we zonder probleem een shad met loodkop van 50g kunnen laten zakken en nog steeds genoeg body hebben om goed de haak te kunnen zetten en actie te geven aan de shad. Het voornaamste verschil is dat we bij deze visserij op snoek geen hele dikke gevlochten lijn pakken, maar slechts een 15/00 zodat de lijn niet teveel weerstand ondervindt tijdens het bijsturen.

Berkley Sick Vamper Brown Bleak
Berkley Sick Vamper Brown Bleak

Eenmaal aangekomen op de stek hang ik er een nieuwe Berkley Sick Vamper 22cm in brown bleak aan, een nieuw model shad die zich inmiddels al zo hard bewezen heeft dat deze simpelweg niet meer kan ontbreken in de kunstaasbox van elke fanatieke visser (e.g. Freddy Harbort ving er laatst 3! Snoekbaarzen van over de meter op, op 1 dag!).

Het duurde denk ik een 5 minuutjes voordat we de eerste vis zagen. Iets aan de linker kant van de boot zagen we een grote spot op de dieptemeter, en deze werd groter en groter. Swenn wist de boot perfect boven de vis te positioneren en ik kon de shad direct laten droppen. Een half metertje boven zijn kop en de vis was direct geïnteresseerd.. langzaam omhoog draaien en de vis kwam mee. Hartslag van 200+ voor ons alle drie aan boord! 1..2…3 meter omhoog! De spanning was echt om te snijden. En uit het niks; de vis draait om en zwemt weg. Shit!

Gelukkig konden we precies volgen waar de vis naar toe zwom en voordat ik het wist kon ik de shad weer perfect voor de vis laten zakken; dit keer iets feller proberen; de vis schoot direct zonder aarzelen een twee meter omhoog naar het aasje en draaide vervolgens weer weg…

We waren nog niet klaar met deze vis; een minuutje later ging de shad voor de derde keer de diepte in.. en wat er toen allemaal gebeurde; ik kan hier nog een duizend woorden aan kwijt, maar het onderstaande filmpje zegt alles:

Link naar gebruikte hengel: www.tackleshop.nl/Abu-Garcia-Beast-Pro-Casting-662H-Pike-Jerk

Link naar gebruikte kunstaas: hengelsportfauna.nl/berkley-sick-vamper-shad en zunnebeld.nl/hengelsport/berkley-sick-vamper-22-cm