Frans Oomen, verkenningstrip naar Zweden deel 1

Begin oktober ben ik samen met vismaat Piet den Hartog 7 dagen wezen pionieren in midden Zweden. Piet en ik wilden al langer eens samen op pad maar steeds kwam het er niet van. Dit najaar was voor mij ook al redelijk druk maar ik kon er gelukkig toch nog even tussen uit. 2 jaar terug had ik ook al een beetje lopen freewheelen en dit was mij erg goed bevallen. Ook Piet zag wel wat in zo’n onbekend avontuur.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Via Cordes Travel wisten we een weekje in midden Zweden te boeken. Met Stefan Barenfeld van Fishing in the Middle of Sweden werd contact gelegd om een programma uit te stippelen. We zouden een 3 tal wateren bevissen te weten Mållången, de rivier de Voxnan en het meer Varpen. Per water zouden we 2 dagen vissen om eens te checken wat de najaars visserij in Zweden te bieden heeft.

De eerste contacten werden gelegd met de Zweedse visgidsen ter plaatse. Allen waren lyrisch over de najaars- visserij. Daar waar de meeste Nederlanders in het voorjaar naar Zweden trekken vinden de Zweden dat helemaal geen interessante periode. De herfst, vroege winter en het vroege voorjaar zijn voor hun de top periodes. Niet zo zeer qua aantallen maar meer als het gaat om grotere vissen. Ik moet zeggen dat dat beeld ons ook meer aansprak, dan honderden kleine snoeken vangen in een week.

Uit de Facebook conversaties met de visgidsen bleek dat zij het water op hun duimpje kennen. Waar het in het voorjaar in de meeste baaitjes en hoekjes wel kassa is, zoeken zij in het najaar vooral de aasvissen op, soms op open water, soms op structuur en die bevissen ze werpend met groot rubber. Typisch een visserij die Piet en ik graag mogen doen.

Datum geprikt, plannen gesmeed, haken geslepen, op naar Zweden!

Dag 1 en 2 – Mållången
Zaterdags reden we rond 10 uur van de boot in Gothenburg om koers te zetten naar Gläntan aan het meer Mållången (spreek uit: Mollongen). Na een rit van een uurtje of 6 komen we aan bij het huisje. De huurboot staat al klaar en we krijgen de sleutel. Even later arriveren visgidsen Benny Backeby en Andreas Persson om ons uitleg te geven voor de visserij voor de komende dagen. Zondags zullen we door Andreas gegidst worden en op maandag nemen we de huurboot van Benny.

Op pad met Andreas.
Op pad met Andreas.

Het is zondagochtend, als bij het krieken van de dag Andreas aangereden komt met zijn boot. Een Alumacraft Competitor 165 voorzien van een 100PK honda motor met alles er op en aan, Als snel bleek dat een ervaren visgids van onschatbare waarde kan zijn. Zeker als je niet bekend bent met het water en de vis zich echt niet overal bevind. Andreas koerst direct naar het meest interessante deel van het water. Een diepe put ergens in het midden. Op de diepte meter zien we grote wolken met aasvis en een enkele keer doorbreekt er eentje het oppervlak van het water. De aasvis is duidelijk aan het samenscholen voor de winter. Nauwkeurig stuurt Andreas de boot langs de strucktuur waar zich de aasvis en zeker ook de snoek bevind. Aan het einde van het eerste driftje knalt er bij mij een mooie donkere vis op. Altijd leuk de eerste vis.

De eerste is een feit.
De eerste is een feit.
Mooi getekend visje voor Piet.
Mooi getekend visje voor Piet.

Tussen de 8 en de 10 meter zoekt Andreas de scholen aasvis met zijn dieptemeter op. Van buitenaf werpen wij de wolken aasvis aan met grote shads. Piet met een oude vertrouwde Fox shad en ik met een Fishkix Stagger. Piet krijgt op stek 2 een aanbeet. Een prachtig getekend visje dat ik over een paar jaar graag nog eens tegen zou willen komen. En als of het niet op kan pakt Piet even later ook nog een mooie vis van 95 cm op een Ironclaw shad. Volgens Andreas is het niet vet. Ben benieuwd hoe het dan is als het wel lekker loopt. Ik snap wat hij bedoeld. We krijgen regelmatig aanbeten maar ze zijn niet super gretig. Als we een aanbeet krijgen volgen er vaak in korte tijd meer.

Piet met een mooie 90er
Piet met een mooie 90er.

s’ Maandags ochtends zijn we in alle vroegte het water op met de Linder van Benny. Direct zetten we koers naar de stekken van gisteren. We hebben niet veel tijd vandaag want aan het einde van de middag verkassen we naar de 2e bestemming. Geen tijd te verliezen dus. Op een enkele vage aanbeet na gebeurd er weinig. De aasvis is wat minder actief. Het is door vissen en zoeken tot we besluiten te verkassen naar de andere kant van de diepe put. Dit is een ondieper deel van de baai waar zich duidelijk grotere aasvissen bevinden. Op het scherm zie ik regelmatig grote bananen die tussen de 3 en de 6 meter liggen. Piet begint te werpen met een Hellpuppie en al snel mist hij er eentje.

De Hellpuppie vangt overal.
De Hellpuppie vangt overal.

We besluiten de baai goed uit te vissen en vangen beide nog 2 vissen op een hellpuppie. Met het zonnetje hierop lijkt het alsof de grotere witvissen toch nog even het iets warmere water op lijken te zoeken. Gelukkig hebben we ze dus toch nog gevonden. Als we rond 14:30 van het water gaan bekijken we nog wat potentiële stekken voor de terugkeer op dit meer. De vele baaitjes en rietkragen zien er uit als topstekken voor in het voorjaar.

De huurboot van Benny
De huurboot van Benny.

Terug bij het huisje vertrekken we onder begeleiding van Stefan Barenfeld naar Hälsingland Cottage waar we de rest van de dagen zullen verblijven om op de andere 2 wateren te vissen. Een superdeluxe huis wat van alle gemakken voorzien is.

Dag 3 en 4
Dag 3 en 4 van onze vistrip in midden Zweden vissen Piet en ik op de Voxnan rivier. Onze eerste kennis making met een Zweedse rivier.

Freluga golf and river lodge.
Freluga golf and river lodge.

We gaan dinsdags dus op pad met visgids Martin Elverson. Bij het krieken van de dag komt hij aangevaren in zijn Buster boot. Ver hoeven we niet te varen. Slechts een paar honderd meter en we liggen op de eerste stekken. Op de dieptemeter ontwaren we een diep gat waarin veel aasvis ligt tussen de 3 en 8 meter. Het is wel duidelijk dat de bodem hier vol stenen en hout ligt. De techniek is om dicht bij de bodem te vissen maar niet echt contact te maken.

99cm voor Piet.
99cm voor Piet.

Al snel blijkt dit te werken en vangen Piet en ik beide enkele vissen. Het is Piet die als eerste een echt harde beuk op zijn hengel krijgt. De vis heeft zijn Ironclaw shad gegrepen en voelt goed aan. Hij blijft diep en het woeste kopschudden doet vermoeden dat het een beste is. Rivier vissen zijn sterk dus je weet het nooit zeker maar aan de bewegingen voel je vaak wel of het een grote vis is. Dat blijkt inderdaad het geval als we de vis aan boord tillen. Een prachtige donkere vis van het type brasemhapper. Met zijn 99cm nog in volle groei en aan alles zie je dat dit een buffel in wording is.

Schilderachtig mooi!
Schilderachtig mooi!
Werpen met shads werkte het best.
Werpen met shads werkte het best.

Martin stelt na een tijdje voor even te verkassen naar een ander stuk van de rivier. De omgeving is prachtig en we genieten met volle teugen. Eenmaal aangekomen op de 2e stek gaan we weer werpen. Met zijn drieën werpen we alles goed uit. Het stroomt er pittig en de vis ligt in de kant. We vangen er enkele op shads en op het zon kantje weet Piet nog eens 2 mooie vissen te vangen. De vissen liggen net op de rand van het talud op zijn Hellpuppie te wachten. Een mooie 80er en een 90er voor Piet. Ondertussen zien we nog 2 elanden weglopen in de bossen naast de rivier. De omgeving zou je zo op een kerstkaart kunnen plakken!

nog een 90er voor Piet.
Nog een 90er voor Piet.
Op het ondiepe met een hellpuppie.
Op het ondiepe met een hellpuppie.

Als we voor de laatste keer verkassen legt Martin de boot op een ondieper stuk van de Voxnan rivier, net voordat deze het Voxsjon meer in loopt. Hier weet ik na een paar worpen ook een mooie 90er te vangen. De vis pakte mijn traag geviste creeper vlak bij de boot.

Een paar worpen later weer raak.
Een paar worpen later weer raak.
En nog één.
En nog één.

We doen nog wat stekken aan en buiten een enkele volger is het gedaan. Met 8 vissen in de boot onze beste dag tot nu toe.

Sterke riviervissen hier zo.
Sterke riviervissen hier zo.

We nemen afscheid van Martin en mogen de woensdag zelf op pad met de huurboot.

Die woensdag besluiten we het rustig aan te doen. Om 8 uur het water op. Ik had de huurboot wederom voorzien van mijn elektro motor en diepte meter. Zelf was de boot uitgerust met een Yamaha 4 pktje. Een paar keer trekken en het oude beestje loopt als een zonnetje! Ook nu weer bevissen we dezelfde stekken. Tevens doen we er een paar aan die we van Andreas gekregen hebben. Plaatsen die ram vol aasvis liggen. Zo dik dat je dieptemeter er niet doorheen komt.

Traag binnenvissen op zijn Zweeds werkt ook goed.
Traag binnenvissen op zijn Zweeds werkt ook goed.

We weten een paar vissen te vangen. Geen groter vissen vandaag. Tussen de middag doen we een echte shorelunch in het zonnetje. Unox soep uit blik aangelengd met water uit de rivier. Weg gespoeld met een speciaal biertje.

Shore lunch.
Shore lunch.

In de loop van de dag verplaatst de aasvis zich dus is het zoeken geblazen. We weten er gelukkig nog enkele te vinden.

Die avond komt Stefan Olsson bij ons langs om de komende 2 dagen door te nemen. Stefan is een doorgewinterde snoekvisser die bekend is van de filmpjes van Kanalgratis.

Een voorproefje van de visserij op dit meer zie je hier:

Volgende week deel 2 van deze verkenningstrip naar Zweden heir op Roofvisweb.nl

Eén gedachte over “Frans Oomen, verkenningstrip naar Zweden deel 1”

Reacties zijn gesloten.